Ελληνική επιτυχία στο πανευρωπαϊκό συνέδριο Oφθαλμικής πλαστικής και Eπανορθωτικής χειρουργικής
17 Σεπτεμβρίου, 2016
Γαλάζια μάτια
Σεμινάριο αισθητικής ιατρικής στην Ολλανδία
16 Μαρτίου, 2017

Πώς να αποφύγετε έναν καθημερινό κίνδυνο από τη χρήση φακών επαφής

Γαλάζια μάτια

Οι φακοί επαφής παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα συγκρινόμενοι με τα γυαλιά. Δεν αποτελούν απλά ένα μέσο για τη βελτίωση της εμφάνισης, αλλά προσφέρουν και μεγάλη ελευθερία κινήσεων και ίσως καθαρότερη όραση, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα περιφερικής όρασης αλλά και οξείας όρασης άμεσα. Mπορούμε όμως να φοράμε τους φακούς επαφής παντού και πάντα; Η αλήθεια είναι ότι η ασφαλής χρήση των φακών δεν είναι τόσο απλή υπόθεση.

Μια πιθανή αιτία μολύνσεων βρίσκεται σε μια πηγή με την οποία ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά: το νερό. Είτε πρόκειται για το νερό της βρύσης και του ντους στο σπίτι, ή για το νερό της θάλασσας και της πισίνας όπου κάνουμε το μπάνιο μας, η επαφή του με τους φακούς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις.

φακοί επαφής στο ντους

Η επαφή των φακών επαφής με το νερό της βρύσης στο ντους ή το μπάνιο μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις.

Ο λόγος είναι ότι μες στο νερό υπάρχουν μολυσματικοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι «σφηνώνονται» ανάμεσα στον φακό και την επιφάνεια του ματιού. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν πολύ σημαντική μόλυνση του κερατοειδούς, που εκδηλώνεται με το σχηματισμό έλκος του κερατοειδούς. Η Ακανθαμοιβάδα είναι ένα πρωτόζωο που εντοπίζεται στο νερό και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία σοβαρής μόλυνσης λόγω λανθασμένης χρήσης των φακών επαφής (μια βρετανίδα κοπέλα διηγείται πώς έχασε την όρασή της από το ένα μάτι από την πάθηση αυτή, μετά από κολύμβηση σε πισίνα με τους φακούς επαφής).

Για να περιορίσουμε τον κίνδυνο μολύνσεων, πρέπει όσο μπορούμε να αποφεύγουμε τη χρήση των φακών κοντά στο νερό. Δεν ξεπλένουμε τα μάτια μας με νερό της βρύσης όσο φοράμε τους φακούς, ενώ επιλέγουμε άφοβα να χρησιμοποιούμε φυσικά δάκρυα που είναι αποστειρωμένα και ενυδατώνουν το μάτι πολύ καλύτερα.

Επίσης, προσπαθούμε να βάλουμε στη ρουτίνα μας την αφαίρεση των φακών πριν το ντους. Αντίστοιχα, αποφεύγουμε τη χρήση των φακών επαφής στο μπάνιο μας στη θάλασσα, ενώ στην πισίνα φοράμε πάντα γυαλιά κολύμβησης.

Η FDA (αμερικανική αρχή για τροφές και φάρμακα) συμβουλεύει:

Μην φέρνετε τους φακούς επαφής σε επαφή με νερό: της βρύσης, εμφιαλωμένο, αποσταγμένο, πισίνας ή θάλασσας. Χρησιμοποιείτε μόνο το υγρό φακών επαφής ή αποστειρωμένο νερό. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε μη αποστειρωμένο νερό για να ξεπλύνετε τους φακούς ή το πρόσωπό σας.

Όλες οι συμβουλές της αμερικανικής FDA βρίσκονται εδώ και μεταξύ άλλων τονίζουν ότι σε περίπτωση που αισθανθείτε ερεθισμό ή μόλυνση, πρέπει να βγάλετε τους φακούς σας και να μην τους ξαναφορέσετε μέχρι να επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Η ασφαλής χρήση των φακών επαφής απαιτεί προφυλάξεις

Η ασφαλής χρήση των φακών επαφής απαιτεί συγκεκριμένες προφυλάξεις

Παρόλο που οι προφυλάξεις περιορίζουν σε ένα βαθμό την άνεση στη χρήση των φακών, είναι σημαντικό να τηρούμε τις συμβουλές για την ασφαλή χρήση των φακών, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ορισμένων σοβαρών επιπλοκών.